Η γλυκιά γεύση των χειμωνιάτικων λαχανικών

1
Η γλυκιά γεύση των χειμωνιάτικων λαχανικών

Στο βιβλίο της Niki Jabbour «Ο κηπουρός λαχανικών όλο το χρόνο», περιγράφει ένα κρύο καρέ ως κουτί χωρίς πάτο με διάφανο επάνω μέρος, ώστε να συλλαμβάνει την ηλιακή ενέργεια και να δημιουργεί ένα μικροκλίμα γύρω από τα λαχανικά σας. Λέει, «είναι ένας πολύ καλός τρόπος, ακόμα και σε έναν μικρό αστικό κήπο, να επεκτείνεις την εποχή σου».

χειμωνιάτικα λαχανικά

Το φθινόπωρο έφτασε και πολλοί κηπουροί έχουν βάλει το έμπλαστρο λαχανικών στο κρεβάτι. Αλλά χρησιμοποιώντας ένα ψυχρό πλαίσιο και άλλες μεθόδους, η καλλιεργητική περίοδος μπορεί να συνεχιστεί!

Εστίες από άχυρο και οργανικό υλικό τοποθετημένα γύρω από τις ρίζες των λαχανικών θα δημιουργήσουν ζεστασιά στο έδαφος καθώς αποσυντίθενται. Η τοποθέτηση δοχείων σε τοίχο ή φράχτη δημιουργεί ανεμοφράκτες και προστασία από τις χειμερινές καταιγίδες. Οι σήραγγες πολυουρεθάνης με κουβέρτες ή λινάτσα τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα παρατείνουν όλα την καλλιεργητική περίοδο.

Τα περισσότερα χειμωνιάτικα λαχανικά επιβιώνουν επειδή αποθηκεύουν ζάχαρη στις ρίζες τους για να καταπολεμήσουν το κρύο. Ως αποτέλεσμα, τα παντζάρια, τα ραπανάκια, ακόμη και το λάχανο παίρνουν μια πιο γλυκιά γεύση από το καλοκαίρι.

χειμωνιάτικα λαχανικά

Το κόλπο είναι να επιλέξετε λαχανικά κατάλληλα για την κλιματική σας ζώνη. Το Bok choy, για παράδειγμα, ευδοκιμεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και τα λαχανάκια Βρυξελλών, εάν προστατευθούν, θα αναπτυχθούν όλο το χρόνο. Γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία και τον τρόπο προστασίας τους, αυτά τα λαχανικά κρατούν τον κήπο ζωντανό ακόμα και τις πιο κρύες και σκοτεινές μέρες του χειμώνα.

Λάχανο

Ο Καλέ είναι ο πρωταθλητής του χειμερινού κήπου. Αντοχή σε θερμοκρασίες έως και -6°C, μπορεί να αναπτυχθεί ευχάριστα χωρίς καμία χειμερινή προστασία σε ήπια κλίματα. Για θερμοκρασίες που παραδοσιακά πέφτουν κάτω από τους -6°C, ένα κρύο πλαίσιο ή τούνελ θα το κρατήσει ζεστό και θα παράγει. Το χειμωνιάτικο λάχανο είναι πιο γλυκό από τους πικρούς καλοκαιρινούς φίλους του, αλλά να είστε προσεκτικοί. Μόλις οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν την άνοιξη, τείνει να ανθίσει, παίρνοντας αυτή τη γνωστή πικρή γεύση.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια του χειμώνα είναι τραγανά, ήπια και λιγότερο πικάντικα από ό,τι το καλοκαίρι. Αλλά ελέγξτε πριν τη φύτευση για να επιλέξετε την πιο βέλτιστη ποικιλία για χειμερινή συγκομιδή και την πιο γλυκιά γεύση. Για παράδειγμα, η αλογοουρά ή το Shawo Fruit καλλιεργούνται καλύτερα το χειμώνα γιατί απαιτούν λιγότερο ήλιο.

Για μια συνεχή χειμερινή συγκομιδή, φυτέψτε ραπανάκια πριν από τα μέσα Οκτωβρίου και σε ψυχρότερες περιοχές, φροντίστε να προστατεύσετε το έδαφος γύρω τους με άχυρο ή φύλλα που πέφτουν. Η χρήση ενός πτυσσόμενου καλύμματος σειράς από πολυουρεθάνη ή η ανάπτυξή τους σε σήραγγα ή κάτω από ένα κρύο πλαίσιο θα μπορούσε να παράγει φρέσκα ραπανάκια ακριβώς στην ώρα της για μια γιορτινή σαλάτα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες έως και -12°C. Ωστόσο, επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να ωριμάσουν, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη πότε θα συγκομίσετε πριν από τη φύτευση. Σε κλιματικές ζώνες 7 ή υψηλότερες, όπου οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από -8°C, μπορείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια στις αρχές του φθινοπώρου για απόλαυση στα τέλη του χειμώνα. Ποικιλίες όπως το Prince Marvel ή το Jade Cross είναι τέλειες επιλογές για αυτές τις περιοχές.

Σε ψυχρότερες ζώνες όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από -20°C, τα λαχανάκια Βρυξελλών θα χρειάζονται προστασία. Τα παρατεταμένα κρυολογήματα ή το να θαφτεί κανείς στο χιόνι δεν θα παράγει χειμερινή σοδειά. Επειδή μεγαλώνουν ψηλά, ένα κρύο πλαίσιο ύψους 4-5 ποδιών είναι ένα υπέροχο χειμερινό σπίτι. Με λίγο αζωτούχο λίπασμα καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν, τα λαχανάκια Βρυξελλών κατευθείαν από τον κήπο θα είναι έτοιμα για μια απόλαυση στα τέλη του χειμώνα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια αντέχουν σε σταθερές θερμοκρασίες -1°C, χαμηλώστε εάν προστατεύεται από ένα κρύο πλαίσιο, τούνελ ή σάπια φύλλα γύρω από την περιφέρεια των λαμπτήρων. Για μια χειμερινή συγκομιδή, σπείρετε σπόρους απευθείας στον κήπο 14-28 ημέρες πριν από τον πρώτο παγετό της περιοχής σας. Οι περισσότερες ποικιλίες χρειάζονται 50-70 ημέρες για να ωριμάσουν και, όπως πολλοί από τους άλλους χειμερινούς φίλους τους, είναι πιο γλυκές από ό,τι το καλοκαίρι.

bok choy

Αυτό το λαχανικό λατρεύει τον πιο δροσερό καιρό. Ζεστό και στεγνό θα το κάνει να βιδωθεί και να σπαρθεί πρόωρα. Ακόμη και στη ζώνη 4, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στους -35°C, αν καλλιεργηθεί κρυφά σε ένα κρύο πλαίσιο με άχυρο και λίπασμα γύρω από τις ρίζες του, το Bok choy μπορεί να επιβιώσει. Το καλύτερο πράγμα για αυτό το ανθεκτικό, ανθεκτικό στον παγετό πράσινο είναι ότι ακόμη και αν αναπτυχθεί από σπόρους, τα μωρά του μπορούν να συγκομιστούν σε 35 ημέρες. Η φύτευση διαδοχής θα μπορούσε να σημαίνει φρέσκο ​​Bok choy κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προσθέτοντας στον αυξανόμενο όγκο των νόστιμων χειμωνιάτικων λαχανικών.

χειμωνιάτικα λαχανικά

Το φθινόπωρο μπορεί να είναι εδώ, και ενώ άλλα μέρη του κήπου παίρνουν έναν χειμωνιάτικο υπνάκο, το μπάλωμα λαχανικών είναι ξύπνιο και ευδοκιμεί.

Schreibe einen Kommentar