Οπαδοί της φωτιάς στα βουνά

0
Οπαδοί της φωτιάς στα βουνά

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο στη δουλειά μου είναι η ευκαιρία να εξερευνήσω την εκπληκτική ομορφιά και την πολυπλοκότητα της φύσης – όπως το πώς ανακτούν οι βιότοποι καταστροφικά μαζικές πυρκαγιές. Γιατί «μαζικό» αντί για «καταστροφικό;» Ο ορισμός του «καταστροφικού» είναι «καταστροφικός», «καταστροφικός», «εξοντωτικός» και ούτω καθεξής. Αυτές είναι περιγραφές από ανθρώπινη προοπτική, ενώ οι φυσικές πυρκαγιές σε φυσικούς οικοτόπους δεν είναι απαραίτητα καλές ή κακές, απλώς είναι. Και οι βιότοποι έχουν εξελίξει τρόπους ανάκαμψης από φυσικές πυρκαγιές.

απεικονίζουν την περιοχή εγκαύματος στο SMMNRA

Τέσσερις μήνες αφότου η πυρκαγιά Woolsey έκαψε την εκκλησία στην εθνική περιοχή αναψυχής των βουνών Santa Monica, ο βιότοπος άρχισε να ανακάμπτει

Συχνά ακούμε τους ανθρώπους να λένε ότι η γηγενής εκκλησία μας «χρειάζεται» φωτιά για να είναι υγιής. Αυτό δεν είναι σωστό. Τα ιθαγενή φυτά σαπαράλ δεν «χρειάζονται» φωτιά, αλλά είναι προσαρμοσμένα να αναρρώνουν από φυσικές πυρκαγιές, και το κάνουν με διάφορους τρόπους.

Ενώ η φωτιά μπορεί να κάψει ολόκληρες κοινότητες δέντρων, θάμνων, πολυετών φυτών κ.λπ., τα φυτά έχουν διαφορετικές στρατηγικές για την ανάκαμψη. Θάμνοι σαν toyon (Heteromeles arbutifolia) και τρίψτε δρυς (Quercus berberidifolia) βλασταίνουν νέα κλαδιά από τη βάση κάθε φυτού. Άλλα φυτά όπως η πασχαλιά Καλιφόρνιας (Ceanothus) πεθάνει στη φωτιά. Οι σπόροι που πέφτουν από τα άνθη τους βλασταίνουν την επόμενη άνοιξη, ως απόκριση στις χημικές ουσίες στον καπνό και τη στάχτη από τη φωτιά.

Βρήκαμε καμένους θάμνους να φυτρώνουν νέα κλαδιά στη βάση

Σε άλλο παράδειγμα. την περασμένη σεζόν, επισκεφτήκαμε το απειλούμενο κυπαρίσσι Tecate (Hesperocyparis forbesii) με επιστήμονες από το Κέντρο Διατήρησης Φυτών. Εξήγησαν πώς η θερμότητα από τη φωτιά κάνει τους κώνους των κυπαρισσιών να ανοίγουν και να απελευθερώνουν σπόρους που διαφορετικά μένουν σφραγισμένοι μέσα. Οι σπόροι φυτρώνουν και μεγαλώνουν μια νέα γενιά κυπαρισσιού.

εικονογράφηση tecate cypress άνοιγμα

Όταν η φωτιά καίει μέσα από συστάδες κυπαρισσιού Tecate, οι μικροί, σκληροί κώνοι τους ανοίγουν και οι σπόροι πέφτουν

Και για ορισμένα φυτά των οποίων οι σπόροι φυτρώνουν κανονικά την άνοιξη, η φωτιά προκαλεί τη βλάστηση περισσότερων σπόρων από ό,τι συνήθως. Στη θέση της κανονικής άνθισης, λοιπόν, μπορεί να υπάρξει μια «σούπερ άνθιση».

Τα φυτά που με γοητεύουν περισσότερο είναι οι «οπαδοί της φωτιάς», ανθοφόρα μονοετή φυτά που εμφανίζονται μόνο την πρώτη άνοιξη μετά την πυρκαγιά. Η όμορφη παπαρούνα της φωτιάς σε χρώμα πεπόνι (Καλιφόρνικο παπαρούνας) εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Μετά τις τεράστιες πυρκαγιές του 2007 εδώ στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο, εξερεύνησα απανθρακωμένους λόφους που συνήθως καλύπτονται από πράσινους θάμνους ελιάς και ασημόφυλλους θάμνους. Στη θέση τους βρήκα βουνοπλαγιές καλυμμένες με έντονα μωβ, μεγάλα ανθισμένα Φακελία (Phacaelia grandiflora) και λαμπερές πορτοκαλί παπαρούνες Καλιφόρνιας (Eschscholzia californica).

Το μεγάλο λουλούδι Phacelia και οι παπαρούνες της Καλιφόρνια είναι ιθαγενείς που φυτρώνουν σε μεγαλύτερους αριθμούς μετά τη φωτιά

Ανάμεσα στο μωβ και το πορτοκαλί ήταν λουλούδια που έμοιαζαν λίγο διαφορετικά. Είχαν χρώμα πεπονιού και σκαρφαλωμένα στην κορυφή ψηλά, λεπτούς μίσχους που κυμάτιζαν στο αεράκι. Αντί για τις παραδοσιακές παπαρούνες σε σχήμα κυπέλλου, τα πέταλα αυτών των παπαρούνας σχημάτιζαν λεπτή εμφάνιση, επίπεδα λουλούδια με διακριτικά κέντρα Chartreuse. Αυτές ήταν παπαρούνες της φωτιάς

Παπαρούνες Καλιφόρνια στο κάτω μέρος, παπαρούνες φωτιά στην κορυφή

Οι σπόροι ετήσιων παπαρούνας με λεπτή εμφάνιση ζουν στο έδαφος για χρόνια -ακόμη και δεκαετίες- μέχρι ο καπνός από τη φωτιά να διεγείρει τους σπόρους τους να φυτρώσουν. Είδα τα λουλούδια ξανά όταν γυρίσαμε το τμήμα μας του „The Big Bloom“ στο Εθνική περιοχή αναψυχής Όρη Σάντα Μόνικα. Πέρυσι, η πυρκαγιά Woolsey απανθρακώθηκε σχεδόν 100.000 στρέμματα στην περιοχή.

Περπατήσαμε στα μονοπάτια με τον Mark Mendelsohn, Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου βιολόγος και το πλήρωμα του Mark. Και εκεί, ανάμεσα στο χαλί με τα αγριολούλουδα, ήταν οι παπαρούνες της φωτιάς – έμοιαζαν τόσο όμορφες και λεπτές όσο θυμόμουν.

Οι παπαρούνες της φωτιάς ανθίζουν μόνο την πρώτη άνοιξη μετά την πυρκαγιά. Μετά από αυτό, οι σπόροι τους κάθονται αδρανείς στο χώμα.

Όσο καταπληκτική κι αν είναι η μετά την πυρκαγιά άνθιση, ελπίζω να μην την ξαναδώ στη ζωή μου. Οι φυσικές πυρκαγιές αναφλέγονται με αστραπές κάθε 50 έως 200 χρόνια. Αυτό δίνει στα φυτά chaparral άφθονο χρόνο για να ανακάμψουν ενδιάμεσα. Οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές σε τσαπαράρια συμβαίνουν πολύ πιο συχνά. Δυστυχώς, πολλά φυτά σαπαράλ δεν μπορούν να ανακάμψουν τόσο γρήγορα. Μερικά, όπως το κυπαρίσσι Tecate, χρειάζονται 10 χρόνια ή περισσότερο πριν τα φυτά ωριμάσουν αρκετά ώστε να παράγουν σπόρους για τις επόμενες γενιές τους. Εάν/όταν οι βιότοποι καίγονται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, τα φυτά εξαφανίζονται. Ο βιότοπος εξαφανίζεται και δεν ανακτά ποτέ.

Απολαύστε το επεισόδιο μας στο „The Big Bloom“ και ελάτε μαζί μας στην προστασία των γηγενών ενδιαιτημάτων με κάθε τρόπο.

– Ναν Στέρμαν

The post Οι ακόλουθοι της φωτιάς στα βουνά εμφανίστηκε πρώτα στο A Growing Passion.

Schreibe einen Kommentar