Πόνοι ανάπτυξης: Ένας Ολλανδός καλλιεργητής αναλαμβάνει γιγάντιες κολοκύθες

2
Πόνοι ανάπτυξης: Ένας Ολλανδός καλλιεργητής αναλαμβάνει γιγάντιες κολοκύθες

Το Wezep είναι ένα μικρό χωριό στην περιοχή Veluwe της Ολλανδίας. Και ενώ μπορεί να μην είναι μεγάλο μέρος, τα λαχανικά που καλλιεργούνται εκεί είναι γιγάντια! Ο Gerjan, ένας 21χρονος φοιτητής φυτοεπιστημών, συμμετείχε στο ολλανδικό πρωτάθλημα καλλιέργειας κολοκύθας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μοιράζοντας την εμπειρία του μαζί μας, μάθαμε ότι η καλλιέργεια γιγάντων λαχανικών είναι πολύ διασκεδαστική, αλλά απαιτεί και πολλή προετοιμασία!

Πόσες κολοκύθες γίγαντες καλλιεργήσατε αυτή τη σεζόν;

Ξεκίνησα με οκτώ φυτά, από τα οποία κατέληξα να βάλω τρία στο έδαφος. δύο έξω και ένα στο θερμοκήπιό μου. Δυστυχώς, είχα μικρή επιτυχία έξω, καθώς οι κολοκύθες μεγάλωσαν σε περίεργα σχήματα. Έφτασαν επίσης μόνο τα 100 κιλά. Ευτυχώς, είχα μεγαλύτερη επιτυχία στο θερμοκήπιο! Μια κολοκύθα μεγάλωσε στα 635,5 κιλά και ήταν η καλύτερή μου μέχρι στιγμής. Κέρδισα ακόμη και το βραβείο για την πιο όμορφη κολοκύθα στην Ολλανδία. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, η κολοκύθα μου είχε το καλύτερο χρώμα και σχήμα και καθόλου (ορατά) σημάδια ζημιάς.

Κολοκύθα γιγάντια

Καλλιεργούσατε άλλα γιγάντια λαχανικά;

Ναι, καλλιέργησα και ντομάτες, και μεγάλωσα τη μεγαλύτερη από όλους τους συμμετέχοντες στα 1843 γραμμάρια! Δυστυχώς δεν έκανα νέο προσωπικό ρεκόρ. Καλλιέργησα και ηλίανθους για πρώτη φορά. Συμμετείχα στον διαγωνισμό για το μεγαλύτερο κεφάλι ηλίανθου και κατέκτησα την τρίτη θέση.

Ποιο είναι το μυστικό σας για τις γιγάντιες ντομάτες;

Σε αντίθεση με τις γιγάντιες κολοκύθες, τις οποίες δεν μπορείτε ποτέ να τις παρακάνετε, μια ντομάτα είναι λίγο πιο ιδιαίτερη. Η καλά ισορροπημένη διατροφή είναι κρίσιμη. Ανέμειξα χούμο σκουληκιού στο έδαφος και όταν τα φυτά έφτασαν στη φάση ανάπτυξης, άρχισα να τους δίνω Terra Grow, Power Roots και Sugar Royal. Αυτό δημιούργησε τη βάση για έναν νικητή και είναι όταν ξεκίνησε η ανάπτυξη της ντομάτας. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα λουλούδια, επέλεξα να τα αφαιρέσω όλα εκτός από ένα. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό εστίασε όλη του την ενέργεια σε μια ντομάτα. Οι απαιτήσεις του φυτού σε τρόφιμα άλλαξαν επίσης, οπότε μεταπήδησε στο Terra Bloom. Συνέχισα να δίνω τα δύο πρόσθετα και πρόσθεσα το Green Sensation στο μείγμα. Επίσης έβαλα πάνω στο φυτό και συνέχισα να κλαδεύω κορόιδα. Μετά από ένα μήνα ανάπτυξης, η ντομάτα άρχισε να χρωματίζεται κόκκινο. Ήταν ώρα να το μαζέψω και να το πάρω να ζυγιστεί.

Κολοκύθα γιγάντια

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε τυχόν αναποδιές;

Υποθέτω ότι μπορείτε να πείτε ότι είναι μια υποτίμηση! Είχα αρκετές αποτυχίες φέτος. Όπως σας είπα και πριν, οι κολοκύθες έξω δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ήλπιζα να καλλιεργήσω ένα από τα τουλάχιστον 600 κιλά και εκεί. Η κολοκύθα στο θερμοκήπιο ήταν η μόνη που είχε μείνει σε ένα σημείο και εμφάνισε ωίδιο. Επιπλέον, με ενοχλούσαν τα ποντίκια και για πρώτη φορά, από ακάρεα αράχνης. Τα ποντίκια προκάλεσαν ακόμη και σάπισμα της κολοκύθας.

Τι έπρεπε να κάνετε διαφορετικά φέτος για να πετύχετε καλά αποτελέσματα;

Ανακάλυψα έγκαιρα τα παραπάνω θέματα, οπότε παρενέβη πριν να είναι πολύ αργά. Επιβραδύνοντας τη διαδικασία σήψης, μπόρεσα να περιορίσω τη ζημιά μέχρι το ζύγισμα. Κατάφερα να το κάνω αυτό με τη βοήθεια ειδικών ανάπτυξης από την Plagron. Μου έδωσαν μια πολύ καλή συμβουλή, δηλαδή να χρησιμοποιήσω υπεροξείδιο του υδρογόνου για απολύμανση. Έφτιαξα επίσης ένα σύστημα εξαερισμού στο θερμοκήπιο, δίνοντας στο φυτό πρόσβαση σε φρέσκο ​​και δροσερό αέρα. Χρησιμοποίησα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά Plagron και τα δούλεψα στο έδαφος αρχικά και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα ήταν μια κολοκύθα 80 τετραγωνικών μέτρων!

Θα συμμετάσχετε ξανά του χρόνου;

Σίγουρα! Του χρόνου, θα στοχεύσω σε μια κολοκύθα 700 κιλών και θα προσπαθήσω να μεγαλώσω άλλους γίγαντες. Έχω ήδη αρχίσει να μεγαλώνω για την επόμενη σεζόν κολοκύθας.

Έχετε έναν τελικό στόχο;

Ο απώτερος στόχος μου αλλάζει συνεχώς. Την πρώτη φορά που στόχος μου ήταν τα 100 κιλά, συνέχισα στα 250 κιλά και τελικά στα 500 κιλά. Ο επόμενος στόχος μου είναι τα 700 κιλά, και μόλις το πετύχω, μάλλον θα βάλω άλλο ένα. Πρέπει να είναι προκλητική κάθε σεζόν!

Schreibe einen Kommentar