Πώς να κλαδέψετε τον άνηθο | Οικογενειακός Κήπος Φαγητού

2
Πώς να κλαδέψετε τον άνηθο |  Οικογενειακός Κήπος Φαγητού

Το ελαφρύ κλάδεμα ωφελεί τον άνηθο και ενθαρρύνει την υγιή και πιο έντονη ανάπτυξη εάν καλλιεργείτε άνηθο στο σπίτι.

Κόψτε τα φύλλα άνηθου οποιαδήποτε στιγμή αφού το φυτό φτάσει σε ύψος αρκετές ίντσες και επαναλάβετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι να σχηματιστεί ο μίσχος του σπόρου.

Πώς να κλαδέψετε τον άνηθο

Το κλάδεμα του άνηθου αναφέρεται συχνά ως κούρεμα, ψαλίδισμα, κόψιμο ή τσίμπημα. Κόψτε τον άνηθο με το χέρι ή χρησιμοποιήστε καθαρό ψαλίδι κλαδέματος ή κοφτερό ψαλίδι.

Πώς να κλαδέψετε ένα φυτό άνηθου (βήμα προς βήμα)

κλαδευτικό άνηθο

Δείτε πώς να κλαδέψετε ένα φυτό άνηθου:

Κλαδέψτε τα φύλλα από την κορυφή για μεγαλύτερη ανάπτυξη

Προσδιορίστε τα φύλλα που αναπτύσσονται πιο κοντά στην κορυφή του φυτού άνηθου. Ένα φυτό άνηθου έχει πολλούς μικρούς μίσχους, ο καθένας με μικροσκοπικά φύλλα που εκτείνονται από τον κύριο κλάδο. Αυτά τα μικρά στελέχη, ή τα φύλλα, είναι τα φύλλα άνηθου.

Χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή ψαλίδι, κόψτε τα φύλλα από την κορυφή του φυτού. Αυτό θα ενθαρρύνει το φυτό να αναπτυχθεί προς τα έξω και όχι προς τα πάνω.

Το κόψιμο των φύλλων πιο κοντά στην κορυφή βοηθά το φυτό να αναπτύξει μια πιο θαμνώδη εμφάνιση.

Κόψτε τα φύλλα στο κύριο στέλεχος

Όταν κόβετε τον άνηθο, βγάζετε τα φύλλα στο σημείο που ενώνουν το στέλεχος. Αυτό θα ενθαρρύνει περισσότερα φύλλα να αναπτυχθούν κάτω από την κοπή, αυξάνοντας την πυκνότητα του φυτού άνηθου.

Κάντε καθαρές και λείες τομές

Χρησιμοποιήστε κοφτερό, καθαρό ψαλίδι ή ψαλίδι για να αποφύγετε τον τραυματισμό του φυτού του άνηθου. Κάντε ομαλές και καθαρές τομές χωρίς να αφήσετε πίσω σας κανένα στέλεχος.

Καθαρό και απολυμάνετε όλα τα εργαλεία κλαδέματος πριν κόψετε τον άνηθο ή οποιοδήποτε άλλο φυτό.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ασθένειες σε έναν κήπο. Τα οικιακά απολυμαντικά όπως η χλωρίνη και η αιθανόλη είναι πρακτικά και άμεσα διαθέσιμα για τον καθαρισμό εργαλείων κήπου.

Τσιμπήστε τον άνηθο καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν

Τσιμπήστε μικρά κλαδιά άνηθου και μαζέψτε το φυτό όσο είναι πράσινο και μεγαλώνει. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κλαδέψετε ελαφρά νεαρά φυτά άνηθου, τσιμπώντας τα φύλλα που αναπτύσσονται κοντά στην κορυφή του φυτού.

Τα νεαρά φύλλα άνηθου είναι πολύ τρυφερά και κλαδεύονται εύκολα με το χέρι. Το τσίμπημα των φύλλων δεν θα τραυματίσει το φυτό, αρκεί να μην τραβήξετε τόσο δυνατά ώστε να τραβήξετε το φυτό από το έδαφος.

Κόψτε όχι περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού άνηθου

Αφήστε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του φυτού ανέπαφα κατά το κλάδεμα ή τη συγκομιδή του άνηθου. Το να κόψετε περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού μπορεί να βλάψει τον άνηθο και να αποθαρρύνει το φυτό να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο στόχος της κοπής είναι να αφήσει αρκετά φύλλα στο φυτό για να απορροφήσει το ηλιακό φως που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει φωτοσύνθεση, να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Τσιμπήστε τα λουλούδια για να παρατείνετε την περίοδο συγκομιδής

Ο άνηθος έχει την καλύτερη γεύση λίγο πριν σχηματιστούν και ανθίσουν τα λουλούδια στα μέσα του καλοκαιριού. Τσιμπήστε τα λουλούδια καθώς έρχονται, για να παρατείνετε την περίοδο ανάπτυξης και συγκομιδής του φυτού.

Τα λουλούδια διαρκούν περίπου μια εβδομάδα πριν εξασθενήσουν και οι μεμονωμένες ανθίσεις μετατρέπονται σε σπόρους. Όταν τα φυτά άνηθου παράγουν σπόρους, αργά μαραίνονται και πεθαίνουν.

Για να μην συμβεί αυτό, κλαδέψτε το στέλεχος όπου το κλαδί του λουλουδιού ενώνεται με ένα άλλο κλαδί.

Πότε να κλαδέψετε τον άνηθο

πότε να κλαδέψετε τον άνηθο

Η καλύτερη στιγμή για να κλαδέψετε τον άνηθο είναι όταν το φυτό έχει μεγαλώσει μερικά εκατοστά. Το συνεχές κόψιμο του άνω φυλλώματος θα κάνει τα φυτά του άνηθου θαμνώδη και θα βοηθήσει στην καθυστέρηση της ανθοφορίας.

Κλαδέψτε ή μαζέψτε τον άνηθο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ένας τρόπος για να κλαδέψετε τον άνηθο είναι να κόψετε ένα μικρό αριθμό φύλλων άνηθου ή πολλά στελέχη ενώ το φυτό είναι ακόμα μικρό. Μια άλλη επιλογή είναι να περιμένετε μέχρι να ωριμάσει ο άνηθος πριν τον κλαδέψετε πολύ.

Ο άνηθος ωριμάζει και είναι έτοιμος για βαρύ κλάδεμα περίπου οκτώ εβδομάδες μετά τη φύτευση των σπόρων.

Γιατί να κόψετε ένα φυτό άνηθου

κλάδεμα άνηθο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κλαδέψετε ένα φυτό άνηθου. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο, αρωματικό βότανο μακραίνει γρήγορα, κάνοντας τον κήπο να φαίνεται απείθαρχος. Τα μεγαλύτερα οφέλη του κλαδέματος άνηθου είναι:

Διατηρεί το φυτό να φαίνεται τακτοποιημένο

Τα φυτά άνηθου μεγαλώνουν από 18 ίντσες έως 4 πόδια ψηλά και καταλαμβάνουν πολύ κάθετο χώρο. Το ελαφρύ κόψιμο ενός φυτού άνηθου καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν ενθαρρύνει την θαμνώδη ανάπτυξη και διατηρεί το φυτό υγιές.

Δεν χρειάζεται να ποντάρετε τα φυτά

Τα μεμονωμένα φυτά άνηθου πρέπει να πονταριστούν γιατί μπορούν να ψηλώσουν πολύ. Όταν δεν είναι δεμένα ή στερεωμένα σε πάσσαλο, τα κοίλα στελέχη του άνηθου μπορούν εύκολα να καταστραφούν ή να σπάσουν από τον άνεμο, τη βροχή ή το χαλάζι.

Το τρίψιμο του άνηθου διατηρεί το φυτό κοντό και πυκνό. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό δεν θα χρειαστεί να δεθεί σε πάσσαλο ή να στερεωθεί σε οποιοδήποτε άλλο είδος στήριξης.

Αποτρέπει το φυτό από το να σπέρνει πολύ σύντομα

Το κόψιμο του φυλλώματος βοηθά στην καθυστέρηση της ανθοφορίας. Η αδυναμία παραγωγής σπόρων διατηρεί το φυτό άνηθο παραγωγικό περισσότερο.

Ενώ το συχνό και τακτικό κλάδεμα αναβάλλει την ανθοφορία, το κλάδεμα δεν μπορεί να εμποδίσει την πλήρη ανθοφορία του φυτού.

Τα περισσότερα φυτά άνηθου θα παράγουν μίσχο λουλουδιών ακόμα και με συχνό κόψιμο. Αυτό το κοτσάνι θα έχει ένα μεγάλο λουλούδι γεμάτο μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια.

Το κόψιμο του μίσχου του λουλουδιού πριν σχηματιστεί ο ομφαλός ενθαρρύνει τον άνηθο να συνεχίσει να παράγει φύλλωμα. Αυτό, με τη σειρά του, παρατείνει τη συγκομιδή των φύλλων άνηθου.

Για να μην μετατραπεί ο σκεπαστής του λουλουδιού σε σπόρους, χρησιμοποιήστε ψαλίδι κήπου ή ψαλίδι και κόψτε το εκεί που ο μίσχος του λουλουδιού συναντά ένα άλλο κλαδί.

Συμβουλές για το κλάδεμα του άνηθου (Πώς να αποφύγετε λάθη)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κλαδέψετε τον άνηθο. Ο άνηθος μπορεί να κοπεί αφαιρώντας ολόκληρα τα κλαδιά, τσίμποντας τις άκρες των φύλλων ή κόβοντας ολόκληρο το φυτό στο τέλος της σεζόν. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το κλάδεμα του άνηθου με τον σωστό τρόπο:

Κόψτε κλαδιά από το κύριο στέλεχος για αποθήκευση

Κόψτε τα κλαδιά από το κύριο στέλεχος και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για τις φυτικές σας χρήσεις. Βρείτε κλαδιά που αναπτύσσονται από το κύριο στέλεχος σε ευθεία γωνία και κόψτε τα χρησιμοποιώντας μικρά ψαλίδια.

Κόψτε το βλαστό μία ίντσα πάνω από την άρθρωση για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων φύλλων.

Κάντε τομές 45 μοιρών

Ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε τον άνηθο για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη είναι να κάνετε κοψίματα 45 μοιρών χρησιμοποιώντας αιχμηρά ψαλίδια. Τα αιχμηρά εργαλεία κηπουρικής με λεπτές λεπίδες κάνουν λείες και καθαρές τομές χωρίς να καταστρέφουν τους μίσχους του φυτού.

Η χρήση μιας θαμπής λεπίδας για να κόψετε τον άνηθο μπορεί να βλάψει τους μίσχους προκαλώντας τους να στεγνώσουν αντί να αναπτυχθούν ξανά.

Μην τραβάτε ή τραβάτε τον άνηθο κατά το κούρεμα

Ο άνηθος έχει εύθραυστους, κοίλους μίσχους που μπορεί να σπάσουν εύκολα εάν το φυτό τραβήξει ή τραβήξει. Τραβώντας το φυτό για να κόψει τα κλαδιά του μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, εμποδίζοντας τον άνηθο να αναπτυχθεί ξανά.

Όταν κλαδεύετε τον άνηθο με το χέρι, χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι για να κρατήσετε το φυτό σταθερά στη θέση του για να αποτρέψετε τη ζημιά και την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Schreibe einen Kommentar