Συγκομιδή και Αποθήκευση Χειμερινής Κολοκύθας – Βιώσιμη Καλλιέργεια Αγοράς

0
Συγκομιδή και Αποθήκευση Χειμερινής Κολοκύθας – Βιώσιμη Καλλιέργεια Αγοράς
Sweet Meat χειμωνιάτικη κολοκύθα, τύπου Maxima.
Photo Southern Exposure Seed Exchange

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι χειμερινών κολοκυθιών και μερικοί υβριδικοί σταυροί. Ανατρέξτε στους καταλόγους ή τους ιστότοπούς σας εάν δεν είστε βέβαιοι σε ποιον τύπο ανήκουν οι ποικιλίες σας, καθώς αυτό σας βοηθά να καθορίσετε πότε θα συγκομίσετε. Εάν δεν έχετε καλλιεργήσει κανένα χειμερινό σκουός φέτος, χρησιμοποιήστε αυτές τις φωτογραφίες και τις περιγραφές για να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε το επόμενο έτος. Οι περισσότερες φωτογραφίες μας είναι από Ανταλλαγή σπόρων Southern Exposure. Έχουμε την τάση να παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό της συγκομιδής και ξεχνάμε να τραβήξουμε φωτογραφίες!

Αφήστε τα κολοκυθάκια στο κλήμα μέχρι να ωριμάσουν πλήρως. Μόλις το αμπέλι πεθάνει, η κολοκύθα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερη, αλλά μπορεί να ωριμάσει, να αλλάξει χρώμα και να μετατρέψει τα άμυλα σε σάκχαρα (με καλύτερη γεύση). Γενικά, τα σκουός είναι πλήρως ώριμα και μπορούν να αποθηκευτούν όταν το δέρμα δεν μπορεί να τρυπηθεί από τα νύχια, αλλά η δοκιμή του καθενός θα αφήσει άσχημες ουλές και θα μειώσει τη διάρκεια ζωής του, οπότε μάθετε τα άλλα σημάδια ωρίμανσης. Η απόδοση θα μπορούσε να είναι 3¼ λίβρες ανά πόδι σειράς (περίπου 5 κιλά ανά μέτρο.)

Δεν θα είναι όλα τα κολοκυθάκια σε ένα φυτό ώριμα ταυτόχρονα, αλλά δεν βλάπτουν όταν κάθονται στο χωράφι (υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει παγετός ούτε κρόκοι). Συγκομίζουμε μια φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας κλαδευτήρια. Τα κόβουμε με αρκετά μακριά κοτσάνια, κάτι που τα βοηθά να αποθηκεύονται καλύτερα. Όσοι πρέπει να συσκευάσουν το σκουός σε τελάρα αφαιρούν τα κοτσάνια για να μην τραυματίσουν τα γειτονικά κολοκυθάκια τους. Εάν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να σκληρύνετε τα ανοιχτά άκρα πριν τα βάλετε. Χειριστείτε τα σκουός σαν να ήταν αυγά, όχι ποδοσφαιράκια. Οι μώλωπες οδηγούν σε σήψη στην αποθήκευση. Αναζητήστε προσβολές από μαύρη σήψη (ομόκεντροι κύκλοι στο βούτυρο) και είτε κομποστοποιήστε τις, είτε διασώστε τα καλά μέρη για άμεση χρήση.

Το Pepo Squashes είναι έτοιμο το συντομότερο

Candystick Dessert Delicata χειμωνιάτικη σκουός. Αυτοί είναι τύποι Pepo.
Photo Southern Exposure Seed Exchange

Τα πρώτα κολοκυθάκια έτοιμα για συγκομιδή (αρχές Σεπτεμβρίου) είναι τα Πέπο Είδη κολοκύθας „χειμωνιάτικο“ (πιο σωστά αποκαλούμενο κολοκυθάκι του φθινοπώρου), συμπεριλαμβανομένων των κολοκυθιών βελανιδιών, ντελικάτας, ντάμπλινγκ, κολοκύθας σπαγγέτι και των περισσότερων πορτοκαλί κολοκύθες. Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη συγκομιδή τους τον Αύγουστο του επόμενου έτους, σπείρετε νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου! Η κολοκύθα Pepo είναι γρήγορης ωρίμανσης, μικρής διάρκειας αποθήκευσης, ήπιας γεύσης. Έχουν φραγκοσυκιά φύλλα και μίσχους. Είναι ευαίσθητα στους αμπελοτρύπες και ίσως λίγο πιο ευαίσθητα στους ιούς από άλλους τύπους. Το Pepos έχει σκληρούς, πεντάπλευρους μίσχους και οι καρποί είναι συχνά ραβδωμένοι.

Όταν ωριμάσουν, η «κηλίδα» του Πέπου συνήθως παίρνει το χρώμα της γέμισης της κολοκυθόπιτας αφού ανακατευτεί η κανέλα ή αλλιώς έντονο πορτοκαλί. Το στέλεχος θα είναι ακόμα έντονο πράσινο. Περιμένετε τουλάχιστον 45 ημέρες μετά την επικονίαση. Η πολύ νωρίς συγκομιδή θα απογοητεύσει: η κολοκύθα θα είναι υδαρής και ινώδης, χωρίς γλυκύτητα. Το Pepos μπορεί να αποθηκεύσει έως και 4 μήνες, γι‘ αυτό ελέγξτε το κάθε εβδομάδα και καταναλώστε το πριν την Πρωτοχρονιά.

Maxima Squash

Μαξίμα σκουός τα φυτά έχουν τεράστια τριχωτά φύλλα. Οι καρποί έχουν χοντρούς στρογγυλούς μίσχους, διαφορετικούς από τους γωνιώδεις μίσχους των άλλων ειδών. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει νεραγκούλες/καμπότσα, μπανάνες, μπανάνες, τη γιγάντια κολοκύθα Big Max, Jarrahdale, Candy Roaster, Galeux d’Eysines και Rouge Vif d’Etampes. Είναι πολύ ευαίσθητα σε μαρασμούς, τρύπες και ζημιές από σκουός. Βρήκαμε ότι ο Jarrahdale έχει σχετικά υψηλή αντοχή στα σφάλματα σκουός σε σύγκριση με άλλα Maximas. Το υβριδικό Kabocha, Cha-Cha, είναι αξιόπιστο. Το Kabocha μπορεί να συλλεχθεί ελαφρώς υποώριμο, καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή.

Χειμερινή σκουός North Georgia Candy Roaster, μια νόστιμη ποικιλία Maxima. Photo Southern Exposure Seed Exchange

Οι κολοκυθιές Maxima είναι ώριμες όταν τουλάχιστον το 75% του στελέχους φαίνεται ξηρό και φελλό (μαυρισμένο, τσακισμένο, ζαρωμένο). Έχουν λεπτής υφής και καλής γεύσης σάρκα Διατηρούνται για 3-5 μήνες, μερικές φορές περισσότερο.

Η αδυναμία των maxima σε σύγκριση με τα άλλα είναι η ευαισθησία στον περονόσπορο. Μπορεί να υπάρχουν άλλα μυκητιακά παθογόνα στα οποία το maxima είναι πιο ευαίσθητο.

Στην κεντρική Βιρτζίνια, τα μέγιστα είναι σχεδόν πάντα μια απώλεια, λόγω των αμπελοτρυπώνων κολοκυθιάς. Ο Ken Bezilla στο Southern Exposure Seed Exchange παρακολούθησε τα φυτά ζωντανά για περίπου 70-80 ημέρες, οι καρποί γίνονται ωραίοι και μεγάλοι και μετά τα φυτά πεθαίνουν ξαφνικά. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να τα μεγαλώσετε είναι κάτω από κάλυμμα ή δίχτυ και κρατήστε τα καλυμμένα για τις πρώτες 60 ημέρες (για σύντομο χρονικό διάστημα αποκάλυψη για βοτάνισμα και επικονίαση).

Κολοκύθα Μοσχάτα

Χειμερινό σκουός South Anna Butternut, ένα Moschata που εκτράφηκε από τον Edmund Frost για να αντισταθεί στον περονόσπορο. Photo Southern Exposure Seed Exchange

Κολοκύθα Μοσχάτα Τα φυτά έχουν μεγάλα τριχωτά φύλλα και οι καρποί έχουν φουσκωτούς γωνιακούς μίσχους. Αυτό το είδος είναι το πιο απροβλημάτιστο, χωρίς ζημιές από τρύπες και σκαθάρια αγγουριού. Οι πιο σκληροί μίσχοι απωθούν τους εισβολείς. Χρειάζονται θερμές θερμοκρασίες ανάπτυξης πάνω από 60°F (16°C). Βουτυρένια και παρόμοιο μαύρισμα σκουός, όπως το Seminole, το Cheese και το μεγάλο βουτυρό της Ταϊτής και το Lunga di Napoli ανήκουν σε αυτήν την ομάδα.

Mrs Amerson’s Winter Squash, ένα μεγάλο και όμορφο Μοσχάτα.
Φωτογραφία από την Southern Exposure Seed Exchange

Τα είδη Μοσχάτα έχουν συνήθως λαμπερή πορτοκαλί, γλυκιά, νόστιμη σάρκα. Αυτά τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα όταν η φλούδα έχει ένα ομοιόμορφο μαύρισμα χρώματος φυστικοβούτυρου, χωρίς ωχρές ραβδώσεις ή κηλίδες. Πολλά έχουν πράσινες γραμμές που ακτινοβολούν κάτω από το σκουός από τις άκρες του στελέχους. Σε ορισμένες ποικιλίες, αυτές οι πράσινες γραμμές εξαφανίζονται όταν η κολοκύθα είναι ώριμη, αλλά όχι σε όλα τα είδη. Αν έχετε αμφιβολίες, μαγειρέψτε ένα και δείτε. Ή δοκιμάστε μια φέτα ωμή. Αυτά τα κολοκυθάκια έχουν επίσης γωνιώδεις μίσχους, αλλά σε αντίθεση με τους μίσχους των κολοκυθιών pepo, οι μίσχοι του μοσχάτα φουντώνουν εκεί που ενώνουν τον καρπό. Ο Μοσχάτας μπορεί να αποθηκεύσει 4-8 μήνες ή και περισσότερο. Το Seminole είναι ένα Μοσχάτα που θα διατηρηθεί στο ράφι για έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη συγκομιδή. Έχει σκληρό κέλυφος!

Mixta (Agyrosperma) Squash

Green Striped Cushaw Winter Squash, μια ποικιλία Mixta, γνωστή και ως Striped Crookneck.
Photo Southern Exposure Seed Exchange

Το τέταρτο είδος, το Αργυρόσπερμα, ή μικτός, περιλαμβάνει πολλές παλιές ποικιλίες από το νότο. Η σάρκα είναι συχνά κίτρινη παρά πορτοκαλί και αυτά τα κολοκυθάκια μαγειρεύονται συχνά με γλυκαντικά. Τα φυτά είναι αχαλίνωτα. τα φύλλα είναι μεγάλα και τριχωτά. Οι μίσχοι των καρπών είναι ελαφρώς διογκωμένοι, ελαφρώς γωνιακοί και τριχωτός. Αυτή η ομάδα έχει την καλύτερη αντοχή στην ξηρασία και επίσης καλή αντοχή σε τρύπες και σκαθάρια. Τα Cushaws είναι είδη Mixta. Δεν είναι όλοι μεγάλοι αποθηκευτές.

Σκλήρυνση και αποθήκευση

Το Butternut και η νεραγκούλα πρέπει να ωριμάσουν στους 80-85°F (27-29°C) για 7-10 ημέρες για να έχουν γλυκιά γεύση. Άλλες ποικιλίες δεν χρειάζεται να θεραπεύονται, εκτός εάν έχουν αφαιρεθεί τα στελέχη. Μπορείτε να θεραπεύσετε το σκουός σε θερμοκήπιο με 80% πανί σκίασης ή απλά σε μια ζεστή αποθήκη.

Οι συνθήκες σκλήρυνσης για το χειμερινό σκουός μπορεί να απέχουν αρκετά από τα ιδανικά. Πολλοί άνθρωποι απλώς βάζουν το σκουός κατευθείαν στην αποθήκευση Απλώς μην τρώτε κολοκυθάκια που δεν έχουν πολτοποιηθεί ή νεραγκούλα, δηλαδή εντός δύο εβδομάδων από τη συγκομιδή, για να αποφύγετε την απογοήτευση.

Το χειμερινό μας κλουβί αποθήκευσης κολοκύθας. Photo Twin Oaks Community

Αποθηκεύστε το χειμερινό σκουός σε σχετικά ζεστές και ξηρές συνθήκες: 50-60°F (10-15°C) και 50-75% υγρασία. Ελέγξτε την αποθηκευμένη κολοκύθα μία φορά την εβδομάδα, αφαιρώντας όποια σαπίζει. Τα σκουός έχουν μέτρια ζήτηση για αερισμό, παρόμοια με τα καρότα, περισσότερο από τις πατάτες. Θερμοκρασίες κάτω των 50°F (10°C) μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό κατάψυξης, ο οποίος μειώνει τη διάρκεια ζωής. Μην αποθηκεύετε το σκουός με πατάτες ή κρεμμύδια. Όπως οι περισσότερες καλλιέργειες ώριμων φρούτων, το σκουός εκπνέει αιθυλένιο, το οποίο αυξάνει τη βλάστηση στις πατάτες και τα κρεμμύδια (και άλλες ρίζες και βολβούς).

Περισσότερες πληροφορίες:

Εγχειρίδιο Roxbury Harvest 2012

Εμπορία και Παραγωγή Βιολογικής Κολοκύθας και Χειμερινής Κολοκύθας ATTRA

Schreibe einen Kommentar