Daylily vs Tiger Lily: Ποια είναι η διαφορά;

0
Daylily vs Tiger Lily: Ποια είναι η διαφορά;

Τα κρίνα και τα κρίνα τίγρης είναι και τα δύο μέλη της οικογένειας των κρίνων, αλλά τα κρίνα ημέρας (Hemerocallis spp.) αποτελούνται από πολλά είδη ενώ ο κρίνος τίγρης (Lilium lancifolium) είναι ένα μόνο είδος.

Daylily vs Tiger Lily

Τα κρίνια και τα κρίνα τίγρης έχουν διαφορετικούς τύπους ρίζας και τα άνθη έχουν διαφορετικά χρώματα, σχήματα και διαφορετικές μορφές ανάπτυξης. Τα άνθη των κρίνων της τίγρης δείχνουν προς τα κάτω ενώ τα κρινάκια προς τα πάνω.

Γρήγορη αναφορά: Tiger Lily vs Daylily

Κρίνος ποικιλόχρωμος Κρίνος ημέρας
Σε έντονο πορτοκαλί χρώμα Κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα
Τα λουλούδια είναι στραμμένα προς τα κάτω Τα λουλούδια κοιτούν προς τα πάνω
Τα κομμένα άνθη διαρκούν 4-5 ημέρες Τα κομμένα λουλούδια διαρκούν μια μέρα
3–5 πόδια ύψος Ύψος 18–24 ίντσες
Ενιαίο στέλεχος από κάθε βολβό Πολλαπλά στελέχη από κάθε βολβό
Ινώδεις ρίζες στη βάση ενός βολβού Σαρκώδεις, κονδυλώδεις ρίζες
Ζώνες USDA 4–9 Ζώνες USDA 3–9
Γεμάτη ήλιο όλη μέρα Πλήρης πρωινός ήλιος, μερικός απογευματινός ήλιος
Υγρό έδαφος με καλή αποστράγγιση Του αρέσει το υγρό έδαφος, αλλά είναι ανθεκτικό στην ξηρασία
Ψηλώνει κατά μήκος ενός φράχτη Καλό ως εδαφοκάλυψη
Λιπάνετε την άνοιξη και το καλοκαίρι Λιπάνετε την άνοιξη και το καλοκαίρι
Κλαδέψτε κοντά στο τέλος του φθινοπώρου Κλαδέψτε κοντά στο τέλος του φθινοπώρου

Τι είναι ένα Daylily;

Όμορφο κρίνο της ημέρας

Το daylily είναι ένα ανθεκτικό, εύκολο στην ανάπτυξη πολυετές φυτό με μεγάλα, έντονα χρωματιστά άνθη σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ, του κίτρινου ή του μωβ.

Το daylily δεν είναι γνήσιο κρίνο. Τα γνήσια κρίνα αναπτύσσονται από βολβούς, ενώ τα κρίνια από κονδυλώδεις ρίζες.

Lily Blooms

Τα λουλούδια της ημέρας αναπτύσσονται σε άφυλλα στελέχη που ονομάζονται «τοπία», τα οποία αναδύονται από φύλλα που αναπτύσσονται από ένα στέμμα. Τα ώριμα κρίνια έχουν έως και 6 τοπία, το καθένα με 13-15 λουλούδια.

Τα τοπία είναι ψηλά, φτάνουν σε ύψος έως και 6 πόδια και δίνουν άφθονη εμφάνιση ανθοφοριών.

Ρίζες

Τα Daylilies έχουν ένα υπόγειο ριζικό σύστημα που αποτελείται από κονδυλώδεις, σαρκώδεις ρίζες. Οι ρίζες εξαπλώνονται γρήγορα στο έδαφος και χρειάζονται διαίρεση κάθε 3-5 χρόνια.

Για να πολλαπλασιάσετε τα κρίνια, χωρίστε τις ρίζες κόβοντάς τες ή τραβώντας τες και ξαναφυτέψτε τα μικρότερα κομμάτια ριζών.

Τα κρινάκια πολλαπλασιάζονται εύκολα και οι νέες ρίζες παίρνουν καλά και αναπτύσσονται γρήγορα στις κατάλληλες εδαφικές συνθήκες.

Περίοδος ανάπτυξης

Φυτέψτε κρίνια την άνοιξη για να τους δώσετε αρκετό χρόνο για να γίνουν δυνατά, καθιερωμένα φυτά πριν ξεκινήσουν οι σκληρές χειμωνιάτικες συνθήκες.

Κάθε φυτό έχει πολλούς ανθοφόρους μίσχους και αυτοί οι μίσχοι ανθίζουν για 3 εβδομάδες, δίνοντας μια συνεχή εμφάνιση λουλουδιών που διαρκεί έως και 3 μήνες.

Συνθήκες εδάφους και νερού

Το υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι το καλύτερο περιβάλλον για τα κρίνια, αλλά μπορούν επίσης να ανεχθούν τον πηλό. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο.

Ποτίστε κρίνια μια φορά την εβδομάδα. Τα κρίνια είναι ανθεκτικά και μπορούν να ανεχθούν ξηρές συνθήκες για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Φως

Τα κρίνια αγαπούν τον ήλιο και χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Σε σκιερές περιοχές, τα λουλούδια δείχνουν προς τον ήλιο.

Τα Daylilies είναι ιδανικά για κάθε τύπο κήπου. Τα λουλούδια δίνουν μια σταθερή εμφάνιση ανθέων και προσθέτουν χρώμα στον κήπο.

Οι κοντοί μίσχοι κάνουν τα κρίνια καλά για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια. Τα Daylilies κάνουν καλά και σε γλάστρες και δοχεία.

Τι είναι το Tiger Lily;

Κρίνος ποικιλόχρωμος

Ο κρίνος τίγρης είναι ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσεται από έναν βολβό, γεγονός που το κάνει γνήσιο κρίνο.

Τα κρινάκια τίγρης παράγουν μεγάλα λουλούδια που είναι συνήθως έντονο πορτοκαλί με μαύρες κηλίδες. Ωστόσο, οι νεότερες ποικιλίες κρίνων τίγρης είναι μερικές φορές κίτρινες, λευκές ή κόκκινες.

Lily Blooms

Το λουλούδι κρίνος τίγρης έχει πλάτος 2 ίντσες, με πέταλα που καμπυλώνουν προς τα κάτω και προς τα πίσω. Κάθε βολβός κρίνος τίγρης παράγει έως και 10 λουλούδια κάθε καλοκαίρι.

Ρίζες

Ο κρίνος τίγρης έχει μια βολβώδη ρίζα που αναπτύσσει ίνες, ή ρίζες, στο κάτω μέρος που αναπτύσσονται βαθιά στο έδαφος. Οι βολβοί και οι ίνες επιτρέπουν στο φυτό να απορροφά την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

Τα κρίνα τίγρης δεν αναπτύσσονται από μοσχεύματα, αλλά αυτοπολλαπλασιάζονται σχηματίζοντας βολβούς που μπορούν να διαχωριστούν και να ξαναφυτευτούν.

Περίοδος ανάπτυξης

Φυτέψτε τίγρεις κρίνους την άνοιξη για την καλύτερη εμφάνιση των λουλουδιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζονται 3 μήνες για να αναπτυχθούν τα λουλούδια από τη στιγμή της φύτευσης των βολβών. Κάθε στέλεχος παράγει έως και είκοσι άνθη.

Συνθήκες εδάφους και νερού

Νούφαρα τίγρης βαθιά μια φορά την εβδομάδα για την πιο υγιή ανάπτυξη. Τα Tiger Lilies είναι ανθεκτικά και ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά αν παρατηρήσετε ότι τα λουλούδια φαίνονται να μαραίνονται ελαφρώς, ποτίστε τα φυτά βαθιά.

Τα τίγρικα κρίνα χρειάζονται υγρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος με ελαφρώς όξινο pH 5,5–6,5. Προσθέστε λίγη οργανική ύλη, όπως τύρφη, για να εμπλουτίσετε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και φυτέψτε βολβούς κρίνου τίγρης σε βάθος 12 ιντσών στο έδαφος.

Φως

Ένα ηλιόλουστο σημείο με 6-8 ώρες ηλιοφάνειας είναι το ιδανικό μέρος για τα κρίνα τίγρης. Αυτά τα φυτά ευδοκιμούν στον ήλιο και αναπτύσσονται προς το φως του ήλιου.

Οποιοσδήποτε τύπος κήπου είναι κατάλληλος για τη φύτευση κρίνων τίγρης, αρκεί ο κήπος να έχει αρκετό ηλιακό φως.

Οι μίσχοι είναι ψηλοί, καθιστώντας τα κρίνα τίγρης μια καλή επιλογή ως φόντο για άλλα πιο κοντά λουλούδια. Τα κρινάκια τίγρης δίνουν μια λαμπρή εμφάνιση χρώματος στον κήπο, παρέχοντας μια καλή προσφορά ανθοφοριών για κομμένα λουλούδια.

Είναι ένα Tiger Lily ή ένα Daylily το καλύτερο για τον κήπο σας;

κρίνα ημέρας στον κήπο

Τα κρίνια και τα κρίνα τίγρης προσφέρουν και τα δύο έντονα χρωματιστά λουλούδια που φαίνονται θεαματικά, με τα κρίνια να προσφέρουν μια ευρύτερη ποικιλία χρωμάτων.

Το σχήμα των δύο ποικιλιών λουλουδιών κρίνου είναι διαφορετικό, με τα κρίνια στραμμένα προς τα πάνω προς τον ήλιο και τα κρίνα τίγρης να δείχνουν προς τα κάτω.

Τα κρίνα ημέρας είναι μικρότερα και έχουν μικρότερο μίσχο από τα κρίνα τίγρης. Οι συνήθειες ανάπτυξης και τα ριζικά συστήματα των δύο φυτών είναι διαφορετικά, αλλά και τα δύο είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να φροντιστούν, και εύκολο να πολλαπλασιαστούν.

Τα κρίνα και τα κρίνα τίγρης τα πάνε καλά στους περισσότερους τύπους κήπων και χρειάζονται υγρό έδαφος με καλή αποστράγγιση. Τόσο τα κρινάκια όσο και τα κρινάκια τίγρης ανθίζουν για 2-3 μήνες, δίνοντας μια υπέροχη παράσταση στον κήπο σας.

Schreibe einen Kommentar